<<terug<<railtrashAgenda:

Tentoonstelling "Utrecht Spoorstad"
175 jaar spoor in Utrecht - samengesteld door Victor Lansink
te zien in Het Utrechts Archief
14 dec. 2018 - 15 dec.  2019

lezingen:

11 sept. 2019
Zwolle
NVBS-lezing "Van Sneue lijntjes en verdachte dijkjes"
14 sept. 2019
Utrecht
Utrecht Spoorstad (lezing i.h.k.v. Open Monumentendag, Het Utrechts Archief - details volgen nog)
20 nov. 2019
Hengelo
NVBS-lezing "Van Sneue lijntjes en verdachte dijkjes"
2 dec. 2019
Utrecht
NVBS-lezing "Van Sneue lijntjes en verdachte dijkjes"
20 maart 2020
Arnhem
NVBS-lezing "Van Sneue lijntjes en verdachte dijkjes"


(tijdens de lezing "Van sneue lijntjes..."  is aanschaf en signeren van de "Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen" en "Amsterdam-Utrecht" mogelijk)

meer informatie: info@railtrash.net


Nog te koop:


asdut

Bijna iedereen weet dat de eerste trein in Nederland reed tussen Amsterdam en Haarlem (1839), maar op papier was de zogeheten Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Keulen de eerste spoorlijn van Nederland. Door koudwatervrees en gebrek aan financiën werd de eerste etappe van de Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Utrecht pas in december 1843 geopend. Dit jaar is dat 175 jaar geleden.

Door de jaren heen is de lijn veelvuldig verbouwd en verlegd, met als belangrijkste uitbreidingen de grote spoorwegwerken van Amsterdam en Utrecht in de jaren 30, de symbiose met de Amsterdamse metro en de viersporigheid rond het jaar 2000. Heden ten dage is deze spoorlijn een van de drukst bereden trajecten van Nederland. Michiel ten Broek en Victor Lansink nemen u aan de hand van vele historische en sfeervolle illustraties mee op een reis door de tijd langs deze door de talrijke veranderingen zeer boeiende spoorlijn.


atlas

Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen in Nederland (4e druk)
(bij uitgeverij uitverkocht, maar hier en daar nog wel
verkrijgbaar via reguliere boekhandels)
Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland laat zien dat een spoorlijn nooit helemaal verdwenen is. Door de uitgebreide infrastructuur blijven er altijd restanten over. Twee kenners hebben tientallen opgeheven spoorlijnen in Nederland systematisch onderzocht en de restanten in beeld gebracht. Daarnaast hebben zij archiefmateriaal en beelden uit het verleden opgespoord, waarmee de geschiedenis nog meer reliëf krijgt. Een beknopte geschiedenis van de opkomst en ondergang van deze spoorlijnen maakt het sfeervolle Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland compleet.

In de jaren 30 van de vorige eeuw zagen de Nederlandse Spoorwegen zich genoodzaakt honderden kilometers aan spoorlijnen voor reizigersvervoer te sluiten en op te breken of tot een marginaal goederenspoortje te degraderen. De koude saneringen van de jaren zestig en zeventig maakten aan die laatste categorie vaak definitief een einde. Onder andere dit stukje geschiedenis over de spoorlijnen in Nederland staat beschreven in Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland.
blurb


Blurb!-Railtrash-boeken:

-Spoortunnels

-Het Olielijntje Nieuw Amsterdam - Schoonebeek

-De Borkense BaanNieuws:

16 juni 2019
Weer twee nieuwe reportages on-line. In mei bezochten we de spoorlijn Maastricht-Lanaken die enkele jaren geleden voor veel geld is gerenoveerd, maar sindsdien weinig vervoer heeft gekend. De eerste tekenen van verval slaan al toe. Bovendien bleek er verrassend veel nog te vinden van het goederenstation Maastricht Boschpoort.
Verder bezochten wij op 8 juni de korte, maar interessante mijnspoorweg tussen Mariagrube en Siersdorf, in de omgeving van Aachen, niet ver over de grens bij Kerkrade.

30 maart 2019
De reportage over het verlaten depot van Laon is toegevoegd!

23 maart 2019

Een nieuwe lente, een nieuwe reportage. En wat voor éen: dwaal met ons mee door de totaal ruïneuze en (dus) verlaten gebouwen van het locomotiefdepot van Bénestroff in het noordoosten van Frankrijk! Dit is de opmaat voor een drietal nieuwe, Franse reportages. Binnenkort kunt u ook het fotoverslag verwachten van ons hernieuwde bezoek aan het locdepot Laon en enkele updates aangaande de Ligne Stratégique.
Verder is de oude reportage over het Wolfhezer Bommenlijntje onlangs enigszins gemoderniseerd en aangevuld.


13 januari 2019
Wij beginnen 2019 goed, want vandaag al weer de tweede nieuwe reportage dit jaar on-line! Hoewel nieuw... De foto's werden al in maart 2015 gemaakt. Maar goed: op veler verzoek dan nu eindelijk een reportage over de "Baronnenlijn" Apeldoorn-Hattemerbroek (Apeldoorn-Zwolle) op Railtrash. Voor deze reportage klommen we bij wijze van uitzondering op de fiets en legden we het gehele traject van bijna 38 km. voor u vast op een heerlijke, vroege voorjaarsdag in 2015.
Deze reportage publiceren we ook met het oog op onze lezingen binnenkort in Apeldoorn en Zwolle (zie agenda hierboven).

9 januari 2019

De tweede Vennbahn-reportage is (eindelijk) on-line!

24 september 2018
Na driekwart jaar eindelijk de lang beloofde reportage over de Vennbahn on-line. Een tweede reportage over de zijlijnen volgt snel. Ja, het is erg stil op Railtrash. Na 13 jaar onophoudelijk gratis en voor niks reportages produceren is de verzadiging nu wel zo'n beetje bereikt. Geen vermoeidheid, want we hebben onderwijl niet stilgezeten. Het afgelopen half jaar zijn we bezig geweest met een boek over de 175-jarige geschiedenis van de spoorlijn Amsterdam - Utrecht. Het belooft een fraai historisch overzichtswerk te worden, met uiteraard een vleugje Railtrash! Verschijningsdatum eind november. Bestel nu vast een exemplaar!


16 december 2017
Vorige maand waren we een weekendje op sjouw in het Belgisch/Duitse grensgebied tussen Aachen en St. Vith, jawel langs de Vennbahn. Beetje mosterd na de maaltijd, want de Vennbahn hadden we een jaartje of 10 eerder moeten doen, toen de rails er nog grotendeels lagen. Nu is het een getoeristificeerd en overreguleerd fietspad, MAAR :  er zijn nog steeds enkele pareltjes van spoors verval te vinden die we nu toch maar hebben vastgelegd, voordat ook dit verdwenen is. Binnenkort een volledige reportage on-line. Als zoethoudertje een korte reportage over het depot te Gouvy dat geheel op zijn Belgisch ligt te verkommeren.

              
17 oktober 2017

Een nieuwe reportage werd aan de reeks toegevoegd; de 200ste! Geen superreportage, maar een warmhoudertje. De voornalige NTM-tramlijn Groningen-Drachten, die in de laatste 35 jaar van zijn bestaan door de NS bereden werd. Wij bereiden ons momenteel voor op een weer een echte buitenlandse reportage, want de spoorlijnen in Nederland zijn wat ons betreft wel zo'n beetje op. Stay tuned!
Mocht u het nog niet gedaan hebben: grijp nu uw kans om nog een exemplaar van de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen te bestellen....

 ...en/of bekijk ons glorieuze TV-optreden in Onzichtbaar Nederland (zie filmpje hieronder of deze link).

4 mei 2017
Nog drie oude reportages die sinds de fotopic-crash van 2010 niet meer te zien waren zijn opnieuw on-line gebracht. Geniet u van het korte Maaszijlijntje Remilly-Allicourt - Raucourt-et-Flaba uit 2007, van het zomerse spoor tussen Flensburg Weiche en Unaften (ook uit 2007) en, eveneens in Schleswig-Holstein gelegen, de spoorlijn tussen Ascheberg en Wankendorf (grotendeels gefotografeerd om 6 uur 's ochtends op een junidag in 2010).

29 april 2017
Twee nieuwe, Elzasser reportages zijn onlangs gelanceerd (en op 60.000 voet jammerlijk geëxplodeerd): een spannende tocht langs de onvoltooid gebleven spoorlijn van Fellering naar St. Maurice (incl. de Tunnel d'Urbes) en de strategisch belangrijke zuid-noord lijn Molsheim-Saverne. Ook is een oude reportage die al sinds 2010 niet meer online was opnieuw afgestoft en teruggeslingerd in cyberspace: de Darssbahn tussen Barth en Prerow aan de Duitse Oostzeekust.
More soon to follow!

25 februari 2017

Bekijk hier het fragement met Railtrash in het TV-programma 'Onzichtbaar Nederland'. Binnenkort zijn ook de foto's die we vorig jaar in april tijdens de opnames maakten in Woudenberg, Rhenen, Tjuchem-Meedhuizen en Ter Apel Rijksgrens te zien in een nieuwe reportage.
Ondertussen bereiden wij ook nieuwe reportages in het buitenland voor (april 2017).


6 november 2016
De reportage over de lijn Eschweiler - Jülich die wij in augustus al maakten is eindelijk on-line!

4 november 2016
Wij zullen u niet vermoeien met alle media-aandacht voor de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen, maar een tweetal optredens voor Radio en Teevee deze maand willen we u niet onthouden. In de nacht van 13 op 14 november zijn wij van 2 tot 6 uur (!) te gast in het programma 'Nachtkijkers' van Thomas van Vliet op NPO Radio 1 (KRO-NCRV).
Op 17 november zijn wij op televisie te zien als onderdeel van de nieuwe serie 'Onzichtbaar Nederland'  van de VPRO (NPO1, 22.15) en kunt u eindelijk eens zien hoe wij te werk gaan voor onze Railtrash-reportages.

4 november 2016
Afgelopen woensdag werd in het Spoorwegmuseum de tentoonstelling "Utrecht Centraal" geopend naar aanleiding van de opening van de vernieuwde Stationshal van Utrecht CS in december dit jaar. De tentoonstelling is ingericht in de motorpost (mP) 3031 van het museum. Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling werd het gelijknamige fotoboek "Utrecht Centraal" gepresenteerd, samegesteld en geschreven door conservator Jos Zijlstra van het museum en door Victor Lansink van Het Utrechts Archief annex webmaster van 'Railtrash!'. Het fraai vormgegeven fotoboek is uiteraard verkrijgbaar via de reguliere boekhandel of direct te bestellen bij uitgeverij WBOOKS (¬ 24.95). Klik hier voor een kleine preview.

boekpresentatie        Utrecht Centraal boek


25 juni 2016
Ondanks dat het misschien een "niche-onderwerp" betreft, is onze Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen een groot succes. Binnen twee weken was de eerste oplage geheel uitverkocht en verscheen daarom vandaag de tweede druk. Op de foto hieronder staat Victor met beide drukken in de hand.
victor met atlas


29 mei 2016
Nu voor ons de drukte omtrent de productie van ons boek voorbij is, hebben we weer tijd om er op uit te trekken en nieuwe avonturen aan te gaan. En waar kan men dat beter doen dan in het naburige Duitsland; hét spoorland bij uitstek? We zoeken het nog even dicht bij huis en onderwerpen de Niederrheinstrecke Kleve-Xanten aan een onderzoek. In 2003 waren we daar ook al, maar door de toen recente opbraakwerkzaamheden, zaten we destijds een beetje met een "net-te-laat-kater". Na 13 jaar van voortzettend verval is het echter weer interessant om te zien wat er van de lijn geworden is en of de fietspad-terreur een beetje is meegevallen.

9 mei 2016
Wij zijn ons er van bewust dat het akelig stil is op de website, maar we zijn de afgelopen maanden vooral druk geweest met de voorbereidingen voor een volkomen analoog boek over opgeheven spoorlijnen in Nederland: De Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen in Nederland. De geplande verschijningsdatum is 31 mei 2016. Klik hier voor meer informatie!

22 maart 2016
Oege Kleijne schreef onlangs een artikel over Railtrash voor de NVBS-nieuwsbrief. Uw kans om meer aan de weet te komen over de mannen achter deze webpagina's en waarom zij altijd op Chinees gaan.
Mocht u overigens vinden dat het wel erg stil is hier op de website: dat klopt, maar achter de schermen is hard gewerkt aan een boek over "verdwenen spoorlijnen" in Nederland. Hiervoor hebben wij veel actuele opnames gemaakt, maar deze kunnen om begrijpelijke redenen niet in reportages op de site gepubliceerd worden. In juni 2016 zal het boek Deo volente verschijnen. Behalve originele Raitrash-foto's, zal het boek ook materiaal bevatten van gerenommeerde fotografen als R. Ankersmit en J.G.C. van de Meene en uit de collecties van het Spoorwegmuseum en Het Utrechts Archief. Stay tuned! Later meer hierover.
 
Deze maand (maart) staat overigens het tweede deel van een tweeluik over de "Halvezolenlijn" in het maandblad Railhobby in het kader van de artikelenreeks Het Verlaten Spoor.
Inmiddels broeden wij ook weer op nieuwe inlandse en buitenlandse avonturen!

4 augustus 2015
Volgens het Brabantse cultuurtijdschrift Mest kun je heel goed "Railtrashen" in Brabant. Nou wil het wel zo zijn dat alleen wij kunnen Railtrashen en daarom presenteren wij nu de ontbrekende schakel in de Langstraatspoorweg: Geertruidenberg - Waalwijk.

30 mei 2015
In de reeks puntjes op de i is nu de volledige reportage over de al in 1935 gesloten spoorlijn Deventer-Ommen on-line!

29 april 2015
Railtrash bewijst dat je van niets toch nog iets kan maken: een reportage over de spoorlijn Dinxperlo - Varsseveld (van Varsseveld naar Dinxperlo).

14 april 2015
We hebben weer een nieuwe reportage: de lang verwachte missing link in het Centraal-Nederlandse spoorweglandschap: de reeds bijna 80 jaar geleden opgeheven spoorlijn Barneveld - Nijkerk, inclusief de Nijkerkse Havenlijn!

23 maart 2015
Eindelijk weer een nieuwe reportage: de missing-link in het GOLS-netwerk: de lijn Enschede-Oldenzaal van de EO. Tevens werden twee aanvullende foto's (deze en deze) aan de reportage Enschede Zuid - Ahaus toegevoegd.

27 februari 2015
Het is stil op het reportage-front, maar dat betekent niet dat we lui op ons gat zitten. Achter de schermen wordt gewerkt aan allerlei nieuwe projecten, wacht u maar af. Een paar dingen kunnen we al melden: We zijn dit jaar begonnen met een reeks artikelen voor het tijdschrift Railhobby. De eerste twee delen over Kesteren-Amersfoort stonden in het januari en februari-nummer. Komend voorjaar verschijnt een tweedelig artikel in Railhobby over de NBDS-lijn Boxtel-Wesel en meer artikelen zijn in voorbereiding.
De Railtrash-kalender-actie is inmiddels beëindigd. Vele honderden liefhebbers van Railtrash bestelden een kalender en maken zo goede sier thuis, op kantoor of in de sportkantine.
Vandaag is de link naar de radioreportage uit 2005 over de lijn Amersfoort-Woudenberg hersteld. U kunt onze stemmen van 10 jaar geleden hier horen (doorschuiven naar 2:04).
Een geheel ander project de afgelopen maand was het opnieuw on-line brengen en uitbreiden/verbeteren van de inventarisatie van gedenktekens voor oorlogsslachtoffers onder het NS-personeel (1940-1945).

7 januari 2015:
Terug van weggeweest: de reportage over de "Cartesiusdriehoek" in Utrecht uit 2000/2002!

22 december 2014:
Eindelijk weer een nieuwe reportage on-line: Bilthoven-Zeist! En heeft u al uw bestellingen doorgegeven in de Railtrash-webshop???

9 december 2014:
Nieuw in de Railtrash-webshop: kalenders voor 2015!

23 oktober 2014
Zoals u merkt is het de laatste tijd een beetje stil op het gebied van nieuwe reportages, maar dat betekent niet dat we in slaap gevallen zijn. Achter de schermen worden nieuwe reportages voorbereid o.a. over de spoorlijn Zevenaar-Emmerich-Oberhausen, waarbij ook de Trajektlinie Elten-Spijck-Kleve aan een nieuw onderzoek onderworpen zal worden. Tevens zal binnenkort een nieuwe (herfst-)wandeling gemaakt worden over de lijn Boxtel-Veghel. Momenteel bereiden wij een reeks artikelen voor voor het tijdschrift Railhobby over stilgelegde spoorlijnen in Nederland. Het eerste deel verschijnt in het januarinummer. En onze webshop is geopend! Het aanbod is nog beperkt, maar u kunt een kijkje nemen op http://www.railtrash.net/Railtrash_shop.html

11 september 2014
Het heeft even geduurd, maar er is weer een reportage gelanceerd. Niet helemaal nieuw in het Railtrash-assortiment, maar nog niet eerder zo uitgebreid gedocumenteerd: de Nordbahn van de Westfälischen Landeseisenbahn tussen Borken en Ahaus (met zijtak naar Vreden). Deze reportage is op twee bloedhete dagen in juli en augustus gemaakt en daar hebben wij heel wat voor moeten afzien. Wat overigens niet een heel spectaculaire reportage heeft opgeleverd, maar je kan niet alles hebben.

Niettemin heeft het ons wel (weer) doen bezinnen op de toekomst van Railtrash. Hoe lang en hoe ver moeten we nog doorgaan met het fotograferen van weilanden en woonerven waar ooit een spoorlijn gelegen heeft? Is er nog echte Railtrash te vinden met herkenbaar spoorse aanwezigheid? Bij wijze van experiment gaan we daarom binnenkort een reportage maken over een bestaande, maar sleets geworden spoorlijn die op korte termijn totaal van aanzicht zal veranderen; de Duitse Betuweroute, oftewel de Ausbaustrecke Emmerich - Oberhausen. Maar daarover dus later meer.

Ondertussen zijn we ook de voorbereidingen aan het treffen van een heuse Railtrash-bookstore. Victor Lansink heeft een aantal fotoboeken samengesteld rond speciale thema's die printed-on-demand bestelbaar zijn. Daarover ook later meer.

5 juli 2014
Terwijl u in uw juichpak voor de TV zat, hebben we drie oude reportages uit de '90'er jaren uit het Ruhrgebied uit de mottenballen gehaald en weer op het net geslingerd. De eerste reportage betreft een aantal opnames van de onfortuinlijke stations Duisburg Ruhrort en Duisburg Hochfeld Süd uit 1996 en 1998. Ten tweede hebben we de fotosessie die we op 18 april 1994 in het Ruhrgebied maakten integraal op het net teruggebracht en last but not least de fraaie serie zwart/wit foto's, eveneens uit 1994, die we maakten vanuit de stuurstand van een Akkutriebwagen Baureihe 515. Het Ruhrgebied, zoals het was...

4 juli 2014
We gaan weer verder in het land van Diggelfjoer: van Enschede Zuid de grens over via Alstätte naar Ahaus (Ahaus-Enscheder Eisenbahn). Aangevuld met enkele archief-foto's uit 2004 toen er nog rails lagen tussen Alstätte en Ahaus.

9 juni 2014
Het GOLS-verhaal kan nu ook definitief afgesloten worden met een reportage over het laatste, nog ontbrekende stuk op Railtrash: Haaksbergen - Enschede Noord. Binnenkort volgt de reportage Enschede Zuid - Ahaus, waarvoor de foto's al gemaakt zijn.

16 mei 2014
Zoals u in de media ongetwijfeld vernomen hebt, heeft ProRail de spoorlijn Nieuw Amsterdam - Schoonebeek (het "olielijntje") te koop gezet. Vanwege de actualiteit hebben we een oude reportage die al lange tijd niet meer te zien was op Railtrash uit de mottenballen gehaald en voor u opgewarmd: een sfeervolle reportage op een warme lentedag in 2006 van het spoortje naar Schoonebeek, dat toen nog in tamelijk ongeschonden staat verkeerde.

9 mei 2014
Deze lag al een tijdje op de plank, maar eindelijk is-ie gereed: een sfeervolle reportage over het gezellige Industrieterrein Lage Weide te Utrecht, op de op één na kortste dag van het jaar 2013.

26 maart 2014
Er is weer een nieuwe reportage toegevoegd aan de GOLS-reeks: Ruurlo - Haaksbergen, via Borculo, Haarlo, Neede en Rietmolen

9 februari 2014
En het laatste deel van de Venloer Bahn is gereed!

18 januari 2014
Het 5e deel van de Venloer Bahn (Drevenack-Hervest=Dorsten) staat voor u gereed!

30 december 2013
Het vierde deel van de Venloer Bahn is gereed! De foto's voor het vijfde deel zijn inmiddels gisteren ook al gemaakt en er is een reportage in voorbereiding over de Lage Weide in Utrecht. Daarvoor nog even geduld svp. Rest ons u nog een prettige jaarwisseling toe te wensen en nog veel dank aan iedereen die Railtrash in het afgelopen jaar mentaal, materieel of financieel ondersteunden!!!! (en helaas niet altijd persoonlijk bedankt konden worden).

19 november 2013
Afgelopen weekend hebben we de foto's gemaakt voor het vervolg van de Venloer Bahn. Hoever zouden we deze keer gekomen zijn? Dat is nog een verrassing. De foto's worden momenteel in het Railtrash-laboratorium ontwikkeld, afgedrukt, van nummers voorzien, gecatagoriseerd, geordend, geselecteerd, geclassificeerd, gerubriceerd, onderzocht, beschreven, geredigeerd, gesorteerd en gedigitaliseerd. En we hebben bij de vorige reportage nog een paar toevoegingen gedaan voor het gedeelte Büderich-Wesel, zodat er in deze reportage een wat wonderlijke mix van oude en nieuwere foto's is ontstaan t.o.v. de stam-reportage, maar dat zij dan maar zo.

25 oktober 2013:
...En het derde deel van de Venloer Bahn is on-line (Menzelen - Wesel); klik HIER.

20 september 2013
Het tweede deel van de Venloer Bahn staat voor u gereed. Klik hier!

3 september 2013
We blijven in de omgeving van Geldern en bieden u hierbij het eerste deel aan van een serie over de Venloer Bahn; de internationale spoorverbinding van de Cöln-Mindener Eisenbahn tussen Venlo en Haltern via Geldern en Wesel. Deze lijn moest ooit deel uitmaken van de internationale verbinding Hamburg-Parijs. Klik hier voor deel 1 van Venlo tot Geldern.

31 juli 2013
De reportage over Geldern - Meerbeck is compleet!

23 juli 2013:

Een nieuwe reportage: de onvoltooide spoorlijn tussen Geldern en Meerbeck (Duisburg) in Duitsland!

13 juni 2013
Op veler verzoek heeft de webmaster van Railtrash een overzichtspagina gemaakt van Railtrash-reportages gegroepeerd per provincie (in Nederland) en per land (buitenland)

29 mei 2013
De reportage over Stiens-Dokkum is uitgebreid tot een volledige reportage (in 3 sessies) over de gehele spoorlijn van Leeuwarden tot Anjum.

20 maart 2013
En weer een stukje NFLS op het net: Stiens - Dokkum.

15 februari 2013
Terwijl uw Railtrash-redacteur thuis met griep op de bank ligt, hebben we toch kans gevonden om twee oude reportages, die na de grote Fotopic-crash van inmddels al weer een paar jaar geleden, verloren waren gegaan en die tot dosver nog niet op het web waren teruggekeerd, opnieuw op te laden. Het betreffen de reportages over het stukje Haarlemmermeerspoorlijnen van Wilnis tot en met De Kwakel uit 2008 en de wandeling over de voormalige Erzbahn Emscherbruch in het hartje Ruhrgebiet. De geplande excursie dit weekend naar een stuk NFLS-lijnen in Noord-Friesland zal door de genoemde griep wel geen doorgang vinden, maar uitstel betekent bij Railtrash zeker geen afstel. Verder zijn er reportages naar enkele militaire spoorlijnen in Nederland in voorbereiding.

14 januari 2013
De reportage over Franeker - Stiens is on-line!

31 december 2012
De redactie van Railtrash wenst u alvast het allerbeste voor 2013. Gisteren hebben we de foto's gemaakt voor een nieuwe, interessante reportage voor Railtrash: we gaan verder langs de restanten van de NFLS in Noord-Friesland van Franeker via Tzummarum, Mooie Paal aansluiting tot Stiens. Tevens werden enkele aanvullende foto's gemaakt voor de reportage over Harlingen-Tzummarum. Deze aanvullende zijn nu in de reportage verwerkt!

9 november 2012
En weer een nieuwe reportage on-line: het vervolg van de NFLS-exploraties Harlingen-Tzummarum.

27 oktober 2012
Deze keer weer een nieuwe reportage in eigen land: Ruurlo-Doetinchem als derde deel in ons grote GOLS-documentatie-project.

22 oktober2012:
De dubbel-reportage over de lijn Firminy - St.Rambert-d'Albon is eindelijk gereed en online. Klik hier voor het eerste deel van Firminy tot Dunieres en hier voor het tweede deel van Dunieres tot St. Rambert-d'Albon.

18 september 2012
De reportage over de spoorlijn Verdun-Lérouville (Frankrijk) is on-line!

28 augustus 2012

artikel prorail
Vorige week dinsdag (21 augustus) stond er een artikel in de Volkskrant over de nieuwe spoordienstregeling die door ProRail in elkaar gepuzzeld is. Hierbij werd een foto getoond van ProRail-puzzelaar Cees Sinke die een dienstregeling tegen het licht houdt in de Inktpot. Een aardig detail op deze foto is dat links op de achtergrond een groot schilderij te zien is van een gestileerd Engels wissel. Ik weet niet of u toevallig dit artikel gezien hebt en of u het schilderij is opgevallen, maar de redactie van Railtrash wil u graag verklappen dat dit een schilderij is dat zo'n twintig jaar geleden vervaardigd is door de toen nog zeer jonge Victor M. Lansink die enige tijd op een academie voor beeldende kunsten rondgehangen heeft. Hier links ziet u de foto van Cees Sinke en het schilderij bij het bewuste artikel (foto gemaakt door Raymond Rutting). Tevens kunnen wij het niet nalaten hier te melden dat er meer van dit soort levensgrote spoorschilderijen door Victor gemaakt zijn in de vroege jaren '90. Deze schilderijen zijn allen verkocht en dus nu in particuliere handen, maar hieronder worden een aantal afbeeldingen uit deze zogeheten Eisengleise-schilderijencyclus getoond (allen uitgevoerd in acrylverf op doek, formaten variëren van 130 x 260 tot 140 x 220 cm.

eisengleise I
Eisengleise 1 (1993)
eisengleise 2
Eisengleise 2 (1994)
eisengleise III
Eisengleise 3 (1994)
eisengleise 4
Eisengleise 4 (1994) (NB:voor dit wissel heeft het Engelse wissel te Winterswijk GOLS model gestaan)


27 augustus 2012
De reportages over Haguenau-Rastatt en het Bahnbetriebswerk Kreuzberg (Ahr) zijn on-line! Binnenkort volgen Lérouville-Verdun en Firminy-St. Rambert.

21 augustus2012
De reportage over de spoorlijn Santpoort Noord - IJmuiden uit oktober 2006 is weer terug on-line!

20 augustus 2012
Achter de schermen wordt momenteel hard gewerkt aan de afronding van een serie zomerreportages voor Railtrash! We zijn juist weer terug uit Frankrijk en Duitsland en binnenkort kunt u op deze website verwachten: een beeldbericht over de op instorten staande locomotiefloods (Bahnbetriebswerk) te Kreuzberg (Ahr) in de Eiffel te Duitsland. Voorts hebben wij een reportage gemaakt over de 'strategische grenslijn' Haguenau (Fr.) - Rastatt (Dld). En we hebben eindelijk het vervolg gekiekt op de uit 2007 daterende rerportage over Sedan-Verdun, namelijk het gedeelte Verdun-Lérouville (incl. de tunnel de Tavannes bij Verdun). Maar de belangrijkste reportage van deze zomereditie is de meerdaagse veldtocht over de zeer tunnelrijke spoorlijn van Firminy naar St. Rambert-d'Albon in de Ardeche (Fr.). Stay tuned dus!

19 juli 2012
Voor de gemeente Tilburg heeft Railtrash een lijvig onderzoeksrapport geschreven over de Spoorweg-Infrastructuur op het terrein van de voormalige Hoofdwerkplaats Tilburg van de NS. U kunt het rapport hier raadplegen! De bijbehorende reportage over het terrein en de gebouwen van de werkplaats vindt u hier op Railtrash!

24 juni 2012
Terwijl het buiten regent kunt u zich vandaag (en ook daarna) vermaken met een nieuwe reportage over een al 70 jaar geleden opgebroken spoorlijn in het noorden van Groningen: Winsum-Zoutkamp!

15 mei 2012
De reportage Metz-Bettelainville-Anzeling-Bouzonville (met die prachtige foto's van de "sehr sumpfige" Tunnel de Failly en ons eerste bezoek aan de voormalige champignonkwekerij in de tunnel van St. Bernard, weet u wel?) bleek enige gaten te vertonen. Ontbrekende foto's (38 stuks) zijn nu toegevoegd, zodat de reportage weer compleet is.

7 mei 2012
De reportage over Tilburg Goederen is on-line!

11 april 2012
Op speciaal verzoek is er een nieuwe oude reportage geherupload: "Der Ausflug in den Kreis Borken" op Bevrijdingsdag 2004, met o.a. beelden van de voormalige spoorlijnen Borken-Ahaus en Borken-Coesfeld. Tevens heden op het net geslingerd een reportage met nooit eerder gepubliceerde foto's van de lijn Borken-Dorsten uit 2003.
Binnenkort kunt u ook nog een nieuwe reportage verwachten over Tilburg Goederenstation. Stay dus tuned!

13 maart 2012
Eindelijk weer een nieuwe reportage: sfeerbeelden van de spoorlijn Ochtrup Brechte - Bad Bentheim (Bentheimer Eisenbahn), enkele kilometers over de grens voorbij Oldenzaal.

5 februari 2012
De reportage over Den Bosch Rietvelden is nu on-line!

23 januari 2012
De reportage over de stamlijnen naar Den Bosch Rietvelden en Oss Elzenburg uit 2006 is weer terug op het net. Dit als voorbode voor de binnenkort te publiceren uitgebreide reportage over goederensporen in 's-Hertogenbosch, waarvoor het einde nu nabij is. Op Flickr kunt u eventueel al een voorsmaak proeven.

21 december 2011
De reportage over Bergwerk Hugo, de Ruhrgebiet Winterimpressionen en de Bielsbouwsels zijn na een korte afwezigheid weer terug op de site. Ze staan nu op een andere server, maar voor het oog en wat betreft de inhoud maakt dat niets uit.

14 december 2011
Het vervolg van de GOLS-reportage van Groenlo tot Neede is ook eindelijk on-line en u vindt 'm hier. Afgelopen week heb ik ook de openingspagina van Railtrash wat aangepast. Bovendien staat er nu een Railtrash-icoontje in de URL-balk bij de belangrijkste Railtrash-pagina's (tenminste als u een andere browser gebruikt dan Internet Explorer).

19 november 2011
Een nieuwe reportage: Winterswijk - Groenlo in herfstige omstandigheden. En een paar oude reportages terug on-line: Kranenburg-Nijmegen uit 2004, Santpoort Noord - IJmuiden uit 2004 en Lage Zwaluwe - Waspik-'s-Gravenmoer uit 2005.

15 november 2011
De mini-reportage over het stuk OLDO-lijn van stopplaats De Hoek tot Eikelhof uit 2009 is terug on-line.

7 november 2011

Op zondag 13 november zal Victor Lansink van Railtrash! te gast zijn in het radioprogramma Instituut Idzerda van de VPRO op radio 1 tussen18.15 en 19.00 uur.


7 november 2011
We zijn net weer terug uit de Achterhoek voor een eerste opname-sessie op de lijn Winterswijk-Neede. Binnenkort volgt een tweede sessie. Binnenkort on-line te aanschouwen!

2 november 2011
De reportage over de zoektocht naar de Excavateur van Laumans bij Tegelen uit 2007 is weer terug on-line! Tevens is her-upgeload de reportage over het winterse Wallonië en Noord-Frankrijk (incl. locloods Braine-le-Comte) uit 1997. Uit de oude doosch gevist: enkele beelden van een winters Duisburg in 1997.

1
november 2011

De reportage over de industriespoorlijn Lage Zwaluwe - Moerdijk uit 2005 is weer terug on-line.

17 oktober 2011
Zoals bekend is Railtrash door het faillisement van fotohost Fotopic in 2011 geheel opnieuw opgebouwd. Niettemin is nog steeds een groot aantal reportages niet online. Om u een overzicht te geven van wat u nog mist, kunt u hier een lijst vinden met alle op dit moment ontbrekende reportages. Of deze reportages in de toekomst weer beschikbaar zullen zijn, is nog zeer de vraag. Indien u hierover vragen heeft of om speciale redenen een bepaalde reportage graag weer on-line ziet, kunt u mij hierover per mail benaderen en zal ik zien of ik u van dienst kan zijn.

17 oktober 2011
Er zijn weer twee nieuwe oude reportages op Railtrash her-upgeload: Station Lelystad Zuid uit 2006 en Bovenkarspel-Grootebroek uit 2007.

5 september 2011
Op woensdagavond 7 september zijn er onderhoudswerkzaamehden bij de host van Railtrash; mogelijk is Railtrash die avond enkele uren dan (deels) onbereikbaar.

4 september 2011
De redactie van Railtrash is een spannende reportage over Neede-Hellendoorn aan het voorbereiden!

16 juni 2011
De reportages over Pau-Canfranc en Canfranc Estacion zijn eindelijk online! Binnenkort volgen nog enkele qua infrastructuur indrukwekkende spoorlijnen in Zuid-Frankrijk.

10 juni 2011
Hij lag al een tijdje op de plank. maar nu is-ie eindelijk on-line: Roodeschool-Eemshaven uit maart 2011. Ondertussen worden er ook nog steeds nieuwe oude reportages upgeload, dus houd het reportage-overzicht goed in de gaten. (Ik meld hier niet alle her-uploads).

24 mei 2011
Eindelijk weer een nieuwe reportage op Railtrash: de spoorlijn Lapeyrouse - Volvic, inclusief het 132,5 meter hoge Viaduc des Fades. Dit is de eerste reportage in een serie Zuid-Franse exploraties die Railtrash tussen 6 en 14 mei maakte. Stay dus tuned! Ondertussen verschijnen druppelsgewijs ook weer oude reportages op het net die Railtrash in eigen beheer in de lucht brengt. Kijk op reportages voor het overzicht.


10 april 2011
Langzaamaan verschijnen er weer oude reportages op het net. Klik hier voor het overzicht. Er is ook een nieuwe reportage beschikbaar over Santpoort Noord - IJmuiden. Binnenkort een nieuwe reportage over de Eemshavenlijn. Stay tuned!27 maart 2011
Fotopic zal wel nooit meer terugkomen. Intussen werken wij gestaag voort aan het wederopbouwen van de Railtrash-reportages. Vooralsnog zullen vooral de "sfeerreportages" prioriteit krijgen; er moet eerst ook nog gezocht worden naar een deugdelijk gallery-systeem om de reportages van gehele spoorlijnen leesbaar te publiceren. Stay tuned. Klik hier voor de tot nu toe beschikbare reportages (14 stuks).

17 maart 2011
Er wordt hard gewerkt en nahedacht over een nieuwe opzet van Railtrash. Alle (of bijna alle) reportages zullen terugkomen, maar hoe is nog een punt van onderzoek. Een eerste proefneming met de tunnel van Adlergrund is hier te zien.


14 maart 2011
OFF LINE - Nog steeds zijn om onduidelijke redenen de Railtrash-reportages niet beschikbaar. Het lijkt er op dat foto-host Fotopic in Engeland de stekker er van het ene op het andere moment heeft uitgetrokken en dat hiermee dus vele honderden uren werk van de Railtrash-redactie om zeep geholpen is. Heel fijn, dat soort bedrijven. En daar bent u als kijker dus ook de dupe van! Uiteraard zijn alle foto's en veel teksten gebackupd (upgebackd?), maar het zal maanden werk betekenen om alle foto's en reportages weer on-line te brengen, los van de vraag op welke plek wij deze überhaupt op een adequate wijze kunnen onderbrengen. Kortom, enige herbezinning is op zijn plaats. Tips en adviezen (en hulp!) zijn van harte welkom. Mail naar info@railtrash.net.
Wie trouwens echt acuut Railtrash-foto's moet zien, behelpe zichzelf met Flickr.


10 maart 2011
STORING - Om onbekende redenen liggen de pagina's met de Railtrash-foto's sinds gisterenmiddag plat. Oorzaak is dus onbekend, maar er zijn kennelijk (weer eens) problemen bij foto-host Fotopic in Engeland. We kunnen niets anders doen dan geduldig afwachten tot de foto's weer terug zijn (if ever...)


29 november 2010

WINTER - Op één van de eerste winterse dagen van dit seizoen hebben wij een sfeervolle reportage gemaakt van de spoorlijn van de NAM (Nieuw Amsterdam - Schoonebeek). Onlangs is er weer een stukje van dit charmante lijntje met zijn vele overweggetjes afgeknabbeld, dus het leek ons zaak om hier nog een keer langs te gaan. Hieronder alvast een kleine preview:
schoonebeek


3 november 2010
HERFST - We zijn weer in het Ruhrgebied geweest, in het herfsttij der rangeerterreinen! Twee volledige series zijn nu on-line (Duisburg Ruhrort Hafen Güterbahnhof en Duisburg Wedau revisited).
duisburg wedau im herbst


6 oktober 2010
woldjerspooris weer in Groningen geweest om wederom een vrijwel geheel van de aardbodem verdwenen spoorlijn in kaart te brengen: de Woldjerspoorlijn van Groningen via Slochteren naar Weiwerd/Delfzijl, geopend in 1929. Het meest opvallende aan deze spoorlijn zijn wellicht de overdadige en grote stationsgebouwen die bovendien van een uitzonderlijke fraaie architectuur zijn. Het wekt enorme verbazing om te zien dat (met alle respect) een gat als Engelbert zo'n enorm stationsgebouw moest krijgen. De verwachtingen waren kennelijk groot, maar het pakte geheel anders uit. 12 jaar na de opening van de lijn werd de zaak al weer voor reizigersvervoer gesloten, en kort daarop (in 1942) opgebroken op last van de Duitschers. Railtrash? Da's lache!