<<terug<<railtrash


Nieuws


16 april 2023
Eindelijk weer een nieuwe reportage op Railtrash! Wij hebben in twee etappen de Borkense Baan (Winterswijk - Borken) voor u in beeld gebracht. Deze spoorlijn is voor ons wel de moeder van alle opgeheven en verdwenen spoorlijnen, maar vreemdgenoeg ontbrak het nog aan een goede, complete reportage van de Borkense Baan. Deze omissie hopen we bij deze goed gemaakt te hebben. Tevens hebben wij nog enkele oude reportages over de "BB" afgestoft en digitaal geremasterd.

7 april 2022
Een nieuwe reportage over de spoorlijn Nijmegen - Groesbeek. We volgen hier echter het tracé van de oude NSM-lijn zoals die tot 1878 bestaan heeft, dwars door Nijmegen. Zou daar iets van terug te vinden zijn? Deze reportage werd gemaakt in samenwerking met onze local-guide Marco Miedema. Verder hebben we onlangs de drie reportages uit 2008/2009 van het Duitse deel van de NBDS tot één samenhangend geheel gesmeed. Het resultaat kunt u hier zien.

20 maart 2022
Dit voorjaar zullen we in meerdere etappen het Duitse deel van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) volgen. Deze lijn hadden we ook al in 2008 en 2009 bijna geheel te voet in beeld gebracht, maar het is wel weer tijd voor een hernieuwde kennismaking. Vanaf vandaag is het eerste deel van Gennep grens tot Uedemerbruch van deze zogeheten "Boxteler Bahn" beschikbaar.

26 januari 2022
Afgelopen weekend brachten we een werkbezoek aan de IJzeren Rijn tussen Roermond en Dalheim: een van de twee buiten dienst gestelde spoorlijnen mét rails die Nederland rijk is. Tevens hebben we voor de gelegenheid twee oude reportages over de IJzeren Rijn uit 2005 die al jaren niet meer te zien waren voor u afgestoft. Zie hier en hier.


2 januari 2022
Met de beste wensen voor het nieuwe jaar publiceren wij vandaag een oude nieuwe reportage over de REG-spoorlijn Coesfeld-Rheine-Quakenbrück. Deze reportage stond tussen 2007-2011 ook al op Railtrash, maar is na de grote fotopic-crash van destijds niet teruggekeerd. We hebben hem echter nu digitaal geheel geremasterd en zelfs uitgebreid met foto's uit 2004 en volgen de lijn nu tot zijn eindpunt in Quakenbrück. De foto's werden gemaakt op 1 juli 2001 (dia's), 25 juli 2004 (dia's) en 12 mei 2007 (digitale foto's). In deze reportage komt ook het vervallen Betriebswerk van Rheine aan bod. Deze is ook te zien in een andere reportage met oude opnames die we onlangs plaatsten: Ruhr und Rheine !

20 december 2021
We zullen de komende tijd eens wat vaker uit onze omvangrijke, analoge archieven putten. Om te beginnen twee reportages van grensspoorlijnen in de winter van 2000/2001: Nijmegen - Kranenburg op witte 2e kerstdag 2000 en het gedeelte Roermond - Dalheim van de IJzeren Rijn op 14 januari 2001. Beide grenslijnen zijn heden ten dage geheel overwoekerd of tot (spoor-)fietspad gedegradeerd, maar lagen er 20 jaar geleden nog relatief ongeschonden bij.

10 november 2021
Vandaag hebben wij een maxi-reportage van ruim 220 foto's on-line gebracht over het Nederlandse deel van de NBDS-spoorlijn van Boxtel tot de grens bij Gennep, inclusief de Hommersum Junction.

24 juni 2021
Het tweede deel van onze hernieuwde kennismaking met de spoorlijn Assen-Stadskanaal is vanaf heden ook beschikbaar: Gieten - Stadskanaal, 20 juni 2021.

6 juni 2021

Een nieuwe reportage on-line: vorige week liepen wij van Assen naar Gieten als eerste etappe van ons herbezoek na 18 jaar van de vroegere NOLS-lijn van Assen-Stadskanaal. Tevens dit weekend een stuk in Trouw naar aanleiding van onze Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen, met een wandeling over een deel van de Kersenlijn Amersfoort-Woudenberg.


4 maart 2021
Onlangs weer enkele nieuwigheden op Railtrash: een reportage met enkele update-foto's van Boxtel - Veghel op 6 februari 2021. Tevens een nooit eerder gepubliceerde herfstreportage uit 2014 op deze lijn on-line gebracht. Op 21 februari liepen wij over het sluitstuk van de Bocholter Baan van Barlo naar Bocholt. Dit is het laatst opgebroken deel van de spoorlijn Winterswijk - Bocholt, dus relatief nog veel van terug te vinden (dachten wij). Verder is er nu een engelse versie van het artikel over de militaire spoorlijnen bij Nijmegen (Hawkins Link, Diversion, Hommersum Junction) beschikbaar (met dank aan Marc Stegeman) en is de Nederlandse versie enigszins herzien met verse historische beelden.

1 januari 2021
Deze lag al een tijdje op de plank, maar de foto's konden nu pas worden vrijgegeven: een sfeerimpressie van de de lijn Empel-Rees - Bocholt, die we in 2003 ook reeds bezochten. Als goed voornemen voor 2021 spreken wij de ambitie uit iets vaker nieuwe reportages toe te voegen dan we in 2020 deden, maar beloven doen we niets. Blijf de website dus goed in de gaten houden.

19 december 2020
Sinds lange tijd is er weer een nieuwe reportage over der Bocholtse Baan  beschikbaar. Dat heeft of had niks met de lockdown te maken, maar alles met het feit dat we met andere dingen bezig zijn. (Wacht maar af...). Binnenkort trouwens nog een nieuwe oude reportage. Stay tuned.


29 mei 2020
atlas

Medio juni verschijnt de 5e, geactualiseerde druk van de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen. Vandaag precies vier jaar geleden verscheen de eerste oplage van ons prachtboek - we konden toen nog niet vermoeden dat er vier herdrukken zouden volgen. In vier jaar tijd is hier en daar wel een en ander veranderd, vandaar dat een aantal hoofdstukken in deze vernieuwde "Atlas" enigszins herzien en geactualiseerd zijn. In totaal zijn ruim 20 nieuwe foto's ingevoegd. Ook een belangrijk verschil met de vorige drukken is dat de cover is gewijzigd, en toch ook niet helemaal, want het is min of meer hetzelfde beeld van andreaskruis langs de olielijn bij Nieuw-Amsterdam, maar in een ander jaargetijde.
Kortom: voor de hardcore-liefhebber van verdwenen spoorlijnen die de Atlas al hebben een must, en natuurlijk ook voor iedereen die het boek tot nu toe gemist heeft! Reserveer nu vast een exemplaar bij uitgeverij WBooks of steun uw lokale boekhandel.


17 mei 2020
Een nieuwe reportage: een update van het olielijntje Nieuw-Amsterdam - Schoonebeek. Deze foto's werden gemaakt in verband met de voorbereidingen voor een heruitgave van De Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen. Verschijnt in juni!




asdut

Nog te koop:
Amsterdam - Utrecht / Van Rhijnspoor tot Randstadspoor
Bijna iedereen weet dat de eerste trein in Nederland reed tussen Amsterdam en Haarlem (1839), maar op papier was de zogeheten Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Keulen de eerste spoorlijn van Nederland. Door koudwatervrees en gebrek aan financiën werd de eerste etappe van de Rhijnspoorweg tussen Amsterdam en Utrecht pas in december 1843 geopend. Dit jaar is dat 175 jaar geleden.

Door de jaren heen is de lijn veelvuldig verbouwd en verlegd, met als belangrijkste uitbreidingen de grote spoorwegwerken van Amsterdam en Utrecht in de jaren 30, de symbiose met de Amsterdamse metro en de viersporigheid rond het jaar 2000. Heden ten dage is deze spoorlijn een van de drukst bereden trajecten van Nederland. Michiel ten Broek en Victor Lansink nemen u aan de hand van vele historische en sfeervolle illustraties mee op een reis door de tijd langs deze door de talrijke veranderingen zeer boeiende spoorlijn.

Nu te koop voor 17,50 euro !!


spoortunnels


Blurb!-Railtrash-boeken:

-Spoortunnels

-Het Olielijntje Nieuw Amsterdam - Schoonebeek

-De Borkense Baan

Oud nieuws:


20 oktober 2019
Hiep hiep hoera - Railtrash bestaat 15 jaar en dit 3e lustrum vieren wij met de publicatie van de 210e reportage: de Jülicher Kreisbahn waarvoor de foto's reeds afgelopen zomer gemaakt hebben. Dank voor uw vertrouwen in Railtrash in het afgelopen anderhalve decennium en op naar de volgende 15 jaar!

16 juni 2019
Weer twee nieuwe reportages on-line. In mei bezochten we de spoorlijn Maastricht-Lanaken die enkele jaren geleden voor veel geld is gerenoveerd, maar sindsdien weinig vervoer heeft gekend. De eerste tekenen van verval slaan al toe. Bovendien bleek er verrassend veel nog te vinden van het goederenstation Maastricht Boschpoort.
Verder bezochten wij op 8 juni de korte, maar interessante mijnspoorweg tussen Mariagrube en Siersdorf, in de omgeving van Aachen, niet ver over de grens bij Kerkrade.

30 maart 2019
De reportage over het verlaten depot van Laon is toegevoegd!

23 maart 2019

Een nieuwe lente, een nieuwe reportage. En wat voor éen: dwaal met ons mee door de totaal ruïneuze en (dus) verlaten gebouwen van het locomotiefdepot van Bénestroff in het noordoosten van Frankrijk! Dit is de opmaat voor een drietal nieuwe, Franse reportages. Binnenkort kunt u ook het fotoverslag verwachten van ons hernieuwde bezoek aan het locdepot Laon en enkele updates aangaande de Ligne Stratégique.
Verder is de oude reportage over het Wolfhezer Bommenlijntje onlangs enigszins gemoderniseerd en aangevuld.


13 januari 2019
Wij beginnen 2019 goed, want vandaag al weer de tweede nieuwe reportage dit jaar on-line! Hoewel nieuw... De foto's werden al in maart 2015 gemaakt. Maar goed: op veler verzoek dan nu eindelijk een reportage over de "Baronnenlijn" Apeldoorn-Hattemerbroek (Apeldoorn-Zwolle) op Railtrash. Voor deze reportage klommen we bij wijze van uitzondering op de fiets en legden we het gehele traject van bijna 38 km. voor u vast op een heerlijke, vroege voorjaarsdag in 2015.
Deze reportage publiceren we ook met het oog op onze lezingen binnenkort in Apeldoorn en Zwolle (zie agenda hierboven).

9 januari 2019

De tweede Vennbahn-reportage is (eindelijk) on-line!

24 september 2018
Na driekwart jaar eindelijk de lang beloofde reportage over de Vennbahn on-line. Een tweede reportage over de zijlijnen volgt snel. Ja, het is erg stil op Railtrash. Na 13 jaar onophoudelijk gratis en voor niks reportages produceren is de verzadiging nu wel zo'n beetje bereikt. Geen vermoeidheid, want we hebben onderwijl niet stilgezeten. Het afgelopen half jaar zijn we bezig geweest met een boek over de 175-jarige geschiedenis van de spoorlijn Amsterdam - Utrecht. Het belooft een fraai historisch overzichtswerk te worden, met uiteraard een vleugje Railtrash! Verschijningsdatum eind november. Bestel nu vast een exemplaar!


16 december 2017
Vorige maand waren we een weekendje op sjouw in het Belgisch/Duitse grensgebied tussen Aachen en St. Vith, jawel langs de Vennbahn. Beetje mosterd na de maaltijd, want de Vennbahn hadden we een jaartje of 10 eerder moeten doen, toen de rails er nog grotendeels lagen. Nu is het een getoeristificeerd en overreguleerd fietspad, MAAR :  er zijn nog steeds enkele pareltjes van spoors verval te vinden die we nu toch maar hebben vastgelegd, voordat ook dit verdwenen is. Binnenkort een volledige reportage on-line. Als zoethoudertje een korte reportage over het depot te Gouvy dat geheel op zijn Belgisch ligt te verkommeren.

              
17 oktober 2017

Een nieuwe reportage werd aan de reeks toegevoegd; de 200ste! Geen superreportage, maar een warmhoudertje. De voornalige NTM-tramlijn Groningen-Drachten, die in de laatste 35 jaar van zijn bestaan door de NS bereden werd. Wij bereiden ons momenteel voor op een weer een echte buitenlandse reportage, want de spoorlijnen in Nederland zijn wat ons betreft wel zo'n beetje op. Stay tuned!
Mocht u het nog niet gedaan hebben: grijp nu uw kans om nog een exemplaar van de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen te bestellen....

 ...en/of bekijk ons glorieuze TV-optreden in Onzichtbaar Nederland (zie filmpje hieronder of deze link).

4 mei 2017
Nog drie oude reportages die sinds de fotopic-crash van 2010 niet meer te zien waren zijn opnieuw on-line gebracht. Geniet u van het korte Maaszijlijntje Remilly-Allicourt - Raucourt-et-Flaba uit 2007, van het zomerse spoor tussen Flensburg Weiche en Unaften (ook uit 2007) en, eveneens in Schleswig-Holstein gelegen, de spoorlijn tussen Ascheberg en Wankendorf (grotendeels gefotografeerd om 6 uur 's ochtends op een junidag in 2010).

29 april 2017
Twee nieuwe, Elzasser reportages zijn onlangs gelanceerd (en op 60.000 voet jammerlijk geëxplodeerd): een spannende tocht langs de onvoltooid gebleven spoorlijn van Fellering naar St. Maurice (incl. de Tunnel d'Urbes) en de strategisch belangrijke zuid-noord lijn Molsheim-Saverne. Ook is een oude reportage die al sinds 2010 niet meer online was opnieuw afgestoft en teruggeslingerd in cyberspace: de Darssbahn tussen Barth en Prerow aan de Duitse Oostzeekust.
More soon to follow!

25 februari 2017

Bekijk hier het fragement met Railtrash in het TV-programma 'Onzichtbaar Nederland'. Binnenkort zijn ook de foto's die we vorig jaar in april tijdens de opnames maakten in Woudenberg, Rhenen, Tjuchem-Meedhuizen en Ter Apel Rijksgrens te zien in een nieuwe reportage.
Ondertussen bereiden wij ook nieuwe reportages in het buitenland voor (april 2017).


6 november 2016
De reportage over de lijn Eschweiler - Jülich die wij in augustus al maakten is eindelijk on-line!

4 november 2016
Wij zullen u niet vermoeien met alle media-aandacht voor de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen, maar een tweetal optredens voor Radio en Teevee deze maand willen we u niet onthouden. In de nacht van 13 op 14 november zijn wij van 2 tot 6 uur (!) te gast in het programma 'Nachtkijkers' van Thomas van Vliet op NPO Radio 1 (KRO-NCRV).
Op 17 november zijn wij op televisie te zien als onderdeel van de nieuwe serie 'Onzichtbaar Nederland'  van de VPRO (NPO1, 22.15) en kunt u eindelijk eens zien hoe wij te werk gaan voor onze Railtrash-reportages.

4 november 2016
Afgelopen woensdag werd in het Spoorwegmuseum de tentoonstelling "Utrecht Centraal" geopend naar aanleiding van de opening van de vernieuwde Stationshal van Utrecht CS in december dit jaar. De tentoonstelling is ingericht in de motorpost (mP) 3031 van het museum. Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling werd het gelijknamige fotoboek "Utrecht Centraal" gepresenteerd, samegesteld en geschreven door conservator Jos Zijlstra van het museum en door Victor Lansink van Het Utrechts Archief annex webmaster van 'Railtrash!'. Het fraai vormgegeven fotoboek is uiteraard verkrijgbaar via de reguliere boekhandel of direct te bestellen bij uitgeverij WBOOKS (¬ 24.95). Klik hier voor een kleine preview.

boekpresentatie        Utrecht Centraal boek


25 juni 2016
Ondanks dat het misschien een "niche-onderwerp" betreft, is onze Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen een groot succes. Binnen twee weken was de eerste oplage geheel uitverkocht en verscheen daarom vandaag de tweede druk. Op de foto hieronder staat Victor met beide drukken in de hand.
victor met atlas


29 mei 2016
Nu voor ons de drukte omtrent de productie van ons boek voorbij is, hebben we weer tijd om er op uit te trekken en nieuwe avonturen aan te gaan. En waar kan men dat beter doen dan in het naburige Duitsland; hét spoorland bij uitstek? We zoeken het nog even dicht bij huis en onderwerpen de Niederrheinstrecke Kleve-Xanten aan een onderzoek. In 2003 waren we daar ook al, maar door de toen recente opbraakwerkzaamheden, zaten we destijds een beetje met een "net-te-laat-kater". Na 13 jaar van voortzettend verval is het echter weer interessant om te zien wat er van de lijn geworden is en of de fietspad-terreur een beetje is meegevallen.

9 mei 2016
Wij zijn ons er van bewust dat het akelig stil is op de website, maar we zijn de afgelopen maanden vooral druk geweest met de voorbereidingen voor een volkomen analoog boek over opgeheven spoorlijnen in Nederland: De Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen in Nederland. De geplande verschijningsdatum is 31 mei 2016. Klik hier voor meer informatie!

22 maart 2016
Oege Kleijne schreef onlangs een artikel over Railtrash voor de NVBS-nieuwsbrief. Uw kans om meer aan de weet te komen over de mannen achter deze webpagina's en waarom zij altijd op Chinees gaan.
Mocht u overigens vinden dat het wel erg stil is hier op de website: dat klopt, maar achter de schermen is hard gewerkt aan een boek over "verdwenen spoorlijnen" in Nederland. Hiervoor hebben wij veel actuele opnames gemaakt, maar deze kunnen om begrijpelijke redenen niet in reportages op de site gepubliceerd worden. In juni 2016 zal het boek Deo volente verschijnen. Behalve originele Raitrash-foto's, zal het boek ook materiaal bevatten van gerenommeerde fotografen als R. Ankersmit en J.G.C. van de Meene en uit de collecties van het Spoorwegmuseum en Het Utrechts Archief. Stay tuned! Later meer hierover.
 
Deze maand (maart) staat overigens het tweede deel van een tweeluik over de "Halvezolenlijn" in het maandblad Railhobby in het kader van de artikelenreeks Het Verlaten Spoor.
Inmiddels broeden wij ook weer op nieuwe inlandse en buitenlandse avonturen!

4 augustus 2015
Volgens het Brabantse cultuurtijdschrift Mest kun je heel goed "Railtrashen" in Brabant. Nou wil het wel zo zijn dat alleen wij kunnen Railtrashen en daarom presenteren wij nu de ontbrekende schakel in de Langstraatspoorweg: Geertruidenberg - Waalwijk.

30 mei 2015
In de reeks puntjes op de i is nu de volledige reportage over de al in 1935 gesloten spoorlijn Deventer-Ommen on-line!

29 april 2015
Railtrash bewijst dat je van niets toch nog iets kan maken: een reportage over de spoorlijn Dinxperlo - Varsseveld (van Varsseveld naar Dinxperlo).

14 april 2015
We hebben weer een nieuwe reportage: de lang verwachte missing link in het Centraal-Nederlandse spoorweglandschap: de reeds bijna 80 jaar geleden opgeheven spoorlijn Barneveld - Nijkerk, inclusief de Nijkerkse Havenlijn!

23 maart 2015
Eindelijk weer een nieuwe reportage: de missing-link in het GOLS-netwerk: de lijn Enschede-Oldenzaal van de EO. Tevens werden twee aanvullende foto's (deze en deze) aan de reportage Enschede Zuid - Ahaus toegevoegd.

27 februari 2015
Het is stil op het reportage-front, maar dat betekent niet dat we lui op ons gat zitten. Achter de schermen wordt gewerkt aan allerlei nieuwe projecten, wacht u maar af. Een paar dingen kunnen we al melden: We zijn dit jaar begonnen met een reeks artikelen voor het tijdschrift Railhobby. De eerste twee delen over Kesteren-Amersfoort stonden in het januari en februari-nummer. Komend voorjaar verschijnt een tweedelig artikel in Railhobby over de NBDS-lijn Boxtel-Wesel en meer artikelen zijn in voorbereiding.
De Railtrash-kalender-actie is inmiddels beëindigd. Vele honderden liefhebbers van Railtrash bestelden een kalender en maken zo goede sier thuis, op kantoor of in de sportkantine.
Vandaag is de link naar de radioreportage uit 2005 over de lijn Amersfoort-Woudenberg hersteld. U kunt onze stemmen van 10 jaar geleden hier horen (doorschuiven naar 2:04).
Een geheel ander project de afgelopen maand was het opnieuw on-line brengen en uitbreiden/verbeteren van de inventarisatie van gedenktekens voor oorlogsslachtoffers onder het NS-personeel (1940-1945).

7 januari 2015:
Terug van weggeweest: de reportage over de "Cartesiusdriehoek" in Utrecht uit 2000/2002!

22 december 2014:
Eindelijk weer een nieuwe reportage on-line: Bilthoven-Zeist! En heeft u al uw bestellingen doorgegeven in de Railtrash-webshop???

9 december 2014:
Nieuw in de Railtrash-webshop: kalenders voor 2015!

23 oktober 2014
Zoals u merkt is het de laatste tijd een beetje stil op het gebied van nieuwe reportages, maar dat betekent niet dat we in slaap gevallen zijn. Achter de schermen worden nieuwe reportages voorbereid o.a. over de spoorlijn Zevenaar-Emmerich-Oberhausen, waarbij ook de Trajektlinie Elten-Spijck-Kleve aan een nieuw onderzoek onderworpen zal worden. Tevens zal binnenkort een nieuwe (herfst-)wandeling gemaakt worden over de lijn Boxtel-Veghel. Momenteel bereiden wij een reeks artikelen voor voor het tijdschrift Railhobby over stilgelegde spoorlijnen in Nederland. Het eerste deel verschijnt in het januarinummer. En onze webshop is geopend! Het aanbod is nog beperkt, maar u kunt een kijkje nemen op http://www.railtrash.net/Railtrash_shop.html

11 september 2014
Het heeft even geduurd, maar er is weer een reportage gelanceerd. Niet helemaal nieuw in het Railtrash-assortiment, maar nog niet eerder zo uitgebreid gedocumenteerd: de Nordbahn van de Westfälischen Landeseisenbahn tussen Borken en Ahaus (met zijtak naar Vreden). Deze reportage is op twee bloedhete dagen in juli en augustus gemaakt en daar hebben wij heel wat voor moeten afzien. Wat overigens niet een heel spectaculaire reportage heeft opgeleverd, maar je kan niet alles hebben.

Niettemin heeft het ons wel (weer) doen bezinnen op de toekomst van Railtrash. Hoe lang en hoe ver moeten we nog doorgaan met het fotograferen van weilanden en woonerven waar ooit een spoorlijn gelegen heeft? Is er nog echte Railtrash te vinden met herkenbaar spoorse aanwezigheid? Bij wijze van experiment gaan we daarom binnenkort een reportage maken over een bestaande, maar sleets geworden spoorlijn die op korte termijn totaal van aanzicht zal veranderen; de Duitse Betuweroute, oftewel de Ausbaustrecke Emmerich - Oberhausen. Maar daarover dus later meer.

Ondertussen zijn we ook de voorbereidingen aan het treffen van een heuse Railtrash-bookstore. Victor Lansink heeft een aantal fotoboeken samengesteld rond speciale thema's die printed-on-demand bestelbaar zijn. Daarover ook later meer.

5 juli 2014
Terwijl u in uw juichpak voor de TV zat, hebben we drie oude reportages uit de '90'er jaren uit het Ruhrgebied uit de mottenballen gehaald en weer op het net geslingerd. De eerste reportage betreft een aantal opnames van de onfortuinlijke stations Duisburg Ruhrort en Duisburg Hochfeld Süd uit 1996 en 1998. Ten tweede hebben we de fotosessie die we op 18 april 1994 in het Ruhrgebied maakten integraal op het net teruggebracht en last but not least de fraaie serie zwart/wit foto's, eveneens uit 1994, die we maakten vanuit de stuurstand van een Akkutriebwagen Baureihe 515. Het Ruhrgebied, zoals het was...

4 juli 2014
We gaan weer verder in het land van Diggelfjoer: van Enschede Zuid de grens over via Alstätte naar Ahaus (Ahaus-Enscheder Eisenbahn). Aangevuld met enkele archief-foto's uit 2004 toen er nog rails lagen tussen Alstätte en Ahaus.

9 juni 2014
Het GOLS-verhaal kan nu ook definitief afgesloten worden met een reportage over het laatste, nog ontbrekende stuk op Railtrash: Haaksbergen - Enschede Noord. Binnenkort volgt de reportage Enschede Zuid - Ahaus, waarvoor de foto's al gemaakt zijn.

16 mei 2014
Zoals u in de media ongetwijfeld vernomen hebt, heeft ProRail de spoorlijn Nieuw Amsterdam - Schoonebeek (het "olielijntje") te koop gezet. Vanwege de actualiteit hebben we een oude reportage die al lange tijd niet meer te zien was op Railtrash uit de mottenballen gehaald en voor u opgewarmd: een sfeervolle reportage op een warme lentedag in 2006 van het spoortje naar Schoonebeek, dat toen nog in tamelijk ongeschonden staat verkeerde.

9 mei 2014
Deze lag al een tijdje op de plank, maar eindelijk is-ie gereed: een sfeervolle reportage over het gezellige Industrieterrein Lage Weide te Utrecht, op de op één na kortste dag van het jaar 2013.

26 maart 2014
Er is weer een nieuwe reportage toegevoegd aan de GOLS-reeks: Ruurlo - Haaksbergen, via Borculo, Haarlo, Neede en Rietmolen

9 februari 2014
En het laatste deel van de Venloer Bahn is gereed!

18 januari 2014
Het 5e deel van de Venloer Bahn (Drevenack-Hervest=Dorsten) staat voor u gereed!

30 december 2013
Het vierde deel van de Venloer Bahn is gereed! De foto's voor het vijfde deel zijn inmiddels gisteren ook al gemaakt en er is een reportage in voorbereiding over de Lage Weide in Utrecht. Daarvoor nog even geduld svp. Rest ons u nog een prettige jaarwisseling toe te wensen en nog veel dank aan iedereen die Railtrash in het afgelopen jaar mentaal, materieel of financieel ondersteunden!!!! (en helaas niet altijd persoonlijk bedankt konden worden).

19 november 2013
Afgelopen weekend hebben we de foto's gemaakt voor het vervolg van de Venloer Bahn. Hoever zouden we deze keer gekomen zijn? Dat is nog een verrassing. De foto's worden momenteel in het Railtrash-laboratorium ontwikkeld, afgedrukt, van nummers voorzien, gecatagoriseerd, geordend, geselecteerd, geclassificeerd, gerubriceerd, onderzocht, beschreven, geredigeerd, gesorteerd en gedigitaliseerd. En we hebben bij de vorige reportage nog een paar toevoegingen gedaan voor het gedeelte Büderich-Wesel, zodat er in deze reportage een wat wonderlijke mix van oude en nieuwere foto's is ontstaan t.o.v. de stam-reportage, maar dat zij dan maar zo.

25 oktober 2013:
...En het derde deel van de Venloer Bahn is on-line (Menzelen - Wesel); klik HIER.

20 september 2013
Het tweede deel van de Venloer Bahn staat voor u gereed. Klik hier!

3 september 2013
We blijven in de omgeving van Geldern en bieden u hierbij het eerste deel aan van een serie over de Venloer Bahn; de internationale spoorverbinding van de Cöln-Mindener Eisenbahn tussen Venlo en Haltern via Geldern en Wesel. Deze lijn moest ooit deel uitmaken van de internationale verbinding Hamburg-Parijs. Klik hier voor deel 1 van Venlo tot Geldern.

31 juli 2013
De reportage over Geldern - Meerbeck is compleet!

23 juli 2013:

Een nieuwe reportage: de onvoltooide spoorlijn tussen Geldern en Meerbeck (Duisburg) in Duitsland!

13 juni 2013
Op veler verzoek heeft de webmaster van Railtrash een overzichtspagina gemaakt van Railtrash-reportages gegroepeerd per provincie (in Nederland) en per land (buitenland)

29 mei 2013
De reportage over Stiens-Dokkum is uitgebreid tot een volledige reportage (in 3 sessies) over de gehele spoorlijn van Leeuwarden tot Anjum.

20 maart 2013
En weer een stukje NFLS op het net: Stiens - Dokkum.

15 februari 2013
Terwijl uw Railtrash-redacteur thuis met griep op de bank ligt, hebben we toch kans gevonden om twee oude reportages, die na de grote Fotopic-crash van inmddels al weer een paar jaar geleden, verloren waren gegaan en die tot dosver nog niet op het web waren teruggekeerd, opnieuw op te laden. Het betreffen de reportages over het stukje Haarlemmermeerspoorlijnen van Wilnis tot en met De Kwakel uit 2008 en de wandeling over de voormalige Erzbahn Emscherbruch in het hartje Ruhrgebiet. De geplande excursie dit weekend naar een stuk NFLS-lijnen in Noord-Friesland zal door de genoemde griep wel geen doorgang vinden, maar uitstel betekent bij Railtrash zeker geen afstel. Verder zijn er reportages naar enkele militaire spoorlijnen in Nederland in voorbereiding.

14 januari 2013
De reportage over Franeker - Stiens is on-line!

31 december 2012
De redactie van Railtrash wenst u alvast het allerbeste voor 2013. Gisteren hebben we de foto's gemaakt voor een nieuwe, interessante reportage voor Railtrash: we gaan verder langs de restanten van de NFLS in Noord-Friesland van Franeker via Tzummarum, Mooie Paal aansluiting tot Stiens. Tevens werden enkele aanvullende foto's gemaakt voor de reportage over Harlingen-Tzummarum. Deze aanvullende zijn nu in de reportage verwerkt!

9 november 2012
En weer een nieuwe reportage on-line: het vervolg van de NFLS-exploraties Harlingen-Tzummarum.

27 oktober 2012
Deze keer weer een nieuwe reportage in eigen land: Ruurlo-Doetinchem als derde deel in ons grote GOLS-documentatie-project.

22 oktober2012:
De dubbel-reportage over de lijn Firminy - St.Rambert-d'Albon is eindelijk gereed en online. Klik hier voor het eerste deel van Firminy tot Dunieres en hier voor het tweede deel van Dunieres tot St. Rambert-d'Albon.

18 september 2012
De reportage over de spoorlijn Verdun-Lérouville (Frankrijk) is on-line!

28 augustus 2012

artikel prorail
Vorige week dinsdag (21 augustus) stond er een artikel in de Volkskrant over de nieuwe spoordienstregeling die door ProRail in elkaar gepuzzeld is. Hierbij werd een foto getoond van ProRail-puzzelaar Cees Sinke die een dienstregeling tegen het licht houdt in de Inktpot. Een aardig detail op deze foto is dat links op de achtergrond een groot schilderij te zien is van een gestileerd Engels wissel. Ik weet niet of u toevallig dit artikel gezien hebt en of u het schilderij is opgevallen, maar de redactie van Railtrash wil u graag verklappen dat dit een schilderij is dat zo'n twintig jaar geleden vervaardigd is door de toen nog zeer jonge Victor M. Lansink die enige tijd op een academie voor beeldende kunsten rondgehangen heeft. Hier links ziet u de foto van Cees Sinke en het schilderij bij het bewuste artikel (foto gemaakt door Raymond Rutting). Tevens kunnen wij het niet nalaten hier te melden dat er meer van dit soort levensgrote spoorschilderijen door Victor gemaakt zijn in de vroege jaren '90. Deze schilderijen zijn allen verkocht en dus nu in particuliere handen, maar hieronder worden een aantal afbeeldingen uit deze zogeheten Eisengleise-schilderijencyclus getoond (allen uitgevoerd in acrylverf op doek, formaten variëren van 130 x 260 tot 140 x 220 cm.

eisengleise I
Eisengleise 1 (1993)
eisengleise 2
Eisengleise 2 (1994)
eisengleise III
Eisengleise 3 (1994)
eisengleise 4
Eisengleise 4 (1994) (NB:voor dit wissel heeft het Engelse wissel te Winterswijk GOLS model gestaan)








Railtrash? Da's lache!